Aktualności
Strzelanie do tarcz, „blok plastyczny” dla dzieci oraz degustacja potraw z dyni to główne atrakcje przygotowane przez organizatorów święta dyni, które odbyło się na raszkowskiej strzelnicy w dniu 13 października br. Pomimo dżdżystej aury nie zabrakło zwolenników, tego jak się okazało przepysznego warzywa.
Od godziny 12:00 odbywało się strzelanie do tarcz: punktowej ogólnodostępnej, kbks na 50 metrów oraz czarno prochowej na 25 metrów. Od godziny 14:00 dla najmłodszych został przygotowany „Blok plastyczny”. Dzieci wycinały kotyliony oraz tworzyły według własnej wyobraźni balonowe minki.
Każdy uczestnik imprezy mógł się rozgrzać przy ognisku gorącą zupą dyniową oraz skosztować specjałów z dynią w roli głównej. Wszystkie przepisy wykonanych potraw znajdują się na stronie Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Raszkowie. Uczestnicy „Dnia dyni” mogli również posłuchać krótkiej prelekcji o zdrowotnych właściwościach dyni, którą przedstawiła Halina Kądziela.
W ramach tego święta odbyło się strzelanie do dyni. W tej konkurencji pierwsze miejsce zajął: Krzysztof Staśkiewicz, drugi był Stanisław Szymański, a trzeci Dariusz Grzegorczyk. Z kolei w strzelaniu do Towarzyskiej Tarczy Punktowej - I miejsce zajął Jacek Bartczak (26 pkt.), II miejsce należało do Agnieszki Tomaszko (26 pkt), a trzeci był Mirosław Frątczak (21 pkt). Następną konkurencją strzelniczą było strzelanie z pistoletu czarnoprochowego. I tu najlepszym strzelcem okazał się Jakub Staśkiewicz (28 pkt.). Zaraz za nim uplasował się Marek Stefański (27 pkt.), a trzeci był Remigiusz Staśkiewicz (23 pkt.).
Tak jak w roku ubiegłym największy okaz dyni wyhodowała rodzina Państwa Duczmalów z Jankowa Zaleśnego.
Organizatorami raszkowskiego święta byli: Kurkowe Bractwo Strzeleckie w Raszkowie, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Raszkowie oraz Towarzystwo Miłośników Ziemi Raszkowskiej.