Aktualności
Na terenie gminy Raszków produkcja boczniaka trwa nieprzerwanie już 20 lat. Warto tu podkreślić, że to drugi co do wielkości ośrodek w Wielkopolsce, który zapewnia podaż boczniaka na rynki zagraniczne.
Producenci wraz z nabywaniem doświadczenia starają się także poszerzać swoją wiedzy w zakresie chociażby zróżnicowanych warunków technologii uprawy boczniaka. Temu właśnie służyły warsztaty szkoleniowe pt.: „Hiszpańska droga do sukcesu – uprawa boczniaka, od substratu do grzybów” zorganizowane w dniach od 16 do 17 września 2014r. w Pałacu w Bugaju, które po raz pierwszy odbyły się na terenie naszej gminy. Wzięło w nich udział 60 osób reprezentujących producentów boczniaka i podłoża. Na konferencji obecni byli również przedstawiciele samorządu szczebla gminnego i powiatowego.
Rolniczy charakter gminy Raszków sprzyja uprawie boczniaka. Chętnie także włączamy się do promocji tego grzyba w formach kulinarnych dań dla bezpośredniego odbiorcy serwowanych podczas imprez organizowanych lokalnie - mówił Burmistrz Gminy i Miasta Raszków Jacek Bartczak w swoim wystąpieniu podczas konferencji.
Długofalowy pomysł wspierania branży i promocji tego grzyba z pewnością przyniesie wymierne korzyści samym konsumentom. Boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. Wykryto w nich także obecność lowastatyny obniżającej poziom cholesterolu we krwi. Dlatego warto zmieniać swoje nawyki żywieniowe i wprowadzać do codziennej diety boczniaki.
W załączeniu fotoreportaż z konferencji opublikowany na łamach ogólnopolskiego czasopisma „Pieczarka” oraz informacje na temat działań prowadzonych w celu popularyzacji tego grzyba przez Marię Biadałę.
Zapraszamy do zapoznania się z artykułem zamieszczonym w „Pieczarce” 3/2014 autorstwa Marii Biadały nt:. ” Ankietyzacja źródłem informacji o oczekiwaniach odbiorców boczniaka na lokalnym rynku”.