Aktualności
W miniony weekend w Domu Restauracyjnym Jubilatka odbył się Festiwal „Wielkopolski Smak i Tradycja”. Organizatorem tego przedsięwzięcia była Wielkopolska Fundacja Wspierania Rozwoju Regionu, Dom Restauracyjny Jubilatka oraz Urząd Marszałkowski w Poznaniu.
Swoją reprezentację podczas festiwalu miała również Gmina i Miasto Raszków. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Jaskółek oraz z Grudzielca wzięły udział w konkursie na Tradycyjną Potrawę Wigilijną.
Każde koło przygotowało i zaprezentowało swoją autorską potrawę, i tak panie z KGW Jaskółki przygotowały wigilijną zupę grzybową na zakwasie, a panie z KGW Grudzielec tradycyjną rybę po grecku. Jury brało pod uwagę nie tylko smak, ale i walory estetyczne przygotowanej potrawy. Przewodniczącą Kapituły była Romana Chojnacka z Katedry Technologii Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.
Najlepsza okazała się ryba po grecku przygotowana przez Marlenę Sobczak z KGW Grudzielec – koło zdobyło I miejsce i w nagrodę otrzymało grill gazowy.
Z kolei KGW Jaskółki otrzymały wyróżnienie i blender - robot kuchenny.
Oczywiście Festiwal to nie tylko konkurs, ale także wystawy świątecznych rękodzieł i swojskiego jadła. Można było również podziwiać występy zespołów ludowych. Gratulujemy zwycięzcom i wyróżnionym!