Aktualności
Okazuje się, że dzieci bardzo lubią same gotować. Przekonały się o tym już panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Przybysławicach i Grudzielcu. To one w ramach projektu „W zdrowym ciele zdrowy duch” zorganizowały dwudniowe warsztaty kulinarne dla dzieci.
Pierwsze zajęcia w dniach od 3 do 4 lipca br. odbyły się w Przybysławicach. Ponad 30 młodych kuchcików uczyło się jak jeść, żeby być zdrowym, a następnie pod czujnym okiem pań z miejscowego KGW sami przygotowywali potrawy. Na stole królowały warzywa i owoce, ale i mięso przygotowywane na różne sposoby.
Wszelkiego rodzaju zadania w kuchni przysparzały im wiele radości i trzeba przyznać, że do wszelkich poleceń podchodzili bardzo odpowiedzialnie – mówiła Eugenia Przygoda Przewodnicząca KGW Przybysławice.
Z kolei panie w Grudzielcu przygotowały warsztaty pod hasłem „Fast food też może być zdrowy”. Zajęcia odbyły się w dniach od 9 do 10 lipca br. i wzięło w nich udział 35 osób. Część z nich uczestniczyła w warsztatach już w ubiegłym roku.
Podczas zajęć dzieci uczyły się jak jeść zdrowo i smacznie. Hamburger i pizza nabrały zupełnie innego smaku i też były bardzo dobre. Dzięki takim warsztatom dzieci potrafią same przyrządzić sobie posiłek zamiast zaraz chwytać po słodycze - mówiła po zajęciach Marlena Sobczak Przewodnicząca KGW w Grudzielcu.
Aż miło było patrzeć jak wszyscy dzielnie wyrabiali ciasta, kroili, blendowali, mieszali i ubijali. Praca szła bardzo sprawnie. Takie letnie warsztaty to pomysł na pożyteczne spędzenie wolnego czasu, a przy tym możliwość zdobycia nowych umiejętności.
Każdy uczestnik warsztatów otrzymał pamiątkowy dyplom i upominek przydatny w pracach kuchennych. Projekt pod hasłem „W zdrowym ciele zdrowy duch” jest współfinansowany ze środków Powiatu Ostrowskiego i Stowarzyszenia "Razem Łatwiej".
Zdjęcia z warsztatów kulinarnych w Przybysławicach
Zdjęcia z warsztatów kulinarnych w Grudzielcu