AKTUALNOŚCI Drukuj

Kuchnia tradycyjna i permakultura

Kuchnia tradycyjna i permakultura
12 sierpnia 2022

Aktualności

2022-08-12

W dniach 9-11 sierpnia 2022 r. odbyła się pierwsza wizyta studyjna dla członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków w ramach projektu "Patriotyzm kulinarny - ochrona dziedzictwa małej i dużej ojczyzny ".

Pięćdziesiąt pań pojechało na Lubelszczyznę, by wziąć udział w szeregu zajęć warsztatowych poświęconych kuchni tradycyjnej oraz rolnictwu permakulturowemu. Wyjazd rozpoczęły warsztaty w Manufakturze Różanej w Starej Wsi, podczas których uczestniczki poznały sposób obróbki, prawidłowego wykorzystania oraz właściwości płatków i owoców róży, które posiadają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i detoksykacyjne, są bogate w witaminę C i wzmacniają odporność. W Olejarni Świątecznej w Ruszowie panie dowiedziały się jak i z jakich roślin powstaje olej, jak działają maszyny i urządzenia do bicia oleju metodą tradycyjną. Poznały także historię produktu regionalnego jakim jest olej świąteczny. Zakończeniem wyjazdu były warsztaty permakulturowe w siedlisku „Dolina Mgieł” w Bagininie. Tam zaprezentowane zostały różne techniki uprawy warzyw, kompostowania, agroleśnej hodowli drobiu, sadownictwa permakulturowego, regeneracji gleby, naturalnych nawozów i środków ochrony roślin. Omówione zostało także działanie toalety kompostującej produkującej drzewa, biologicznej oczyszczalni szarej wody, kurzego traktora oraz uprawy grzybów jadalnych i leczniczych.

Projekt sfinansowany ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Organizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.

Powrót