Celem badań jest pozyskanie informacji na temat zapomnianego lokalnego dziedzictwa kulinarnego, szczególnie twarowarskiego i serowarskiego (surowce, produkty, potrawy) oraz rolnictwa historycznego Wielkopolski (odmiany roślin, gatunki i rasy zwierząt, potrawy, produkty itp.). Wyniki badań będą wykorzystane do dalszej części projektu (szkolenia i warsztaty kulinarne), oryginały nagrań i ankiet zostaną zachowane w archiwum projektu natomiast kopia materiału zostanie przekazana do zasobów Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego. Uczestnikami badań jest 25 osób, które biorą udział w wywiadach jakościowych pogłębionych, rejestrowanych dźwiękowo i fotograficznie oraz w ankietach pisemnych na podstawie zaplanowanego kwestionariusza. Docelowo planowane jest wpisanie kilku tradycyjnych produktów lokalnych na krajową Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Projekt dofinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030. Realizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.
Ilona Szczucka