SLGD OPW AKO Dostepność Dla rodziny Gminna Komisja... Goniec Raszkowski Raszkowskie bociany Ochrona danych osobowych

AKTUALNOŚCI Drukuj

Badania terenowe na temat dziedzictwa kulinarnego

Badania terenowe na temat dziedzictwa kulinarnego
12 lipca 2023

W czerwcu i lipcu 2023 r. na terenie gminy Raszków realizowane są etnograficzne badania terenowe, prowadzone w ramach projektu "Piecki czy gomółki? Patriotyzm kulinarny jako forma szacunku dla dziedzictwa kulturowego".

Celem badań jest pozyskanie informacji na temat zapomnianego lokalnego dziedzictwa kulinarnego, szczególnie twarowarskiego i serowarskiego (surowce, produkty, potrawy) oraz rolnictwa historycznego Wielkopolski (odmiany roślin, gatunki i rasy zwierząt, potrawy, produkty itp.). Wyniki badań będą wykorzystane do dalszej części projektu (szkolenia i warsztaty kulinarne), oryginały nagrań i ankiet zostaną zachowane w archiwum projektu natomiast kopia materiału zostanie przekazana do zasobów Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego. Uczestnikami badań jest 25 osób, które biorą udział w wywiadach jakościowych pogłębionych, rejestrowanych dźwiękowo i fotograficznie oraz w ankietach pisemnych na podstawie zaplanowanego kwestionariusza. Docelowo planowane jest wpisanie kilku tradycyjnych produktów lokalnych na krajową Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Projekt dofinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030. Realizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.
Ilona Szczucka

Powrót