Celem ogólnopolskiego konkursu Bitwa Regionów jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich. Przedmiotem Konkursu jest wykonanie pracy konkursowej, polegającej na przygotowaniu potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego (z wyłączeniem deserów) charakterystycznej dla regionu działania koła gospodyń wiejskich lub stowarzyszenia.
Przygotowane danie - „Pływająca ryba w radlonce z pyrami” - nawiązuje do kompleksu Zalew-Kapielka w Pogrzybowie, na którym łowi się ryby. Podano pieczonego karpia z pieczonymi ziemniakami, surówką z białej kapusty i białym winem.
KGW Pogrzybów zwyciężyło w I etapie konkursu i zostało zakwalifikowane do półfinału.
Trzymamy kciuki za dalsza rywalizację.